Śliwkowy sos BBQ

Śliwkowy sos BBQ jest moim ostatnim odkryciem kulinarnym bez dwóch zdań. Sezon śliwkowy w pełni a  na grilla zawsze jest dobra pogoda, prawda? Śliwkowy sos, z lekka nutą dymu tak nam się spodobał, że dodaliśmy go do naszego weekendowego dania w Restauracji Malta Cafe w Olsztynie, a mianowicie do grillowanej karkówki z Mangalicy.  Sos jednak bardzo różni się od tego, co znamy ze sklepowych półek.

Zapraszam zatem na małą przygodę kulinarną z Malta Cafe!

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów malinowych
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych (najlepiej domowych, ale jak nie ma to można posilić się sklepowymi dobrej jakości)
  • 1/2 kostki masła (można pominąć, ale na prawdę nie warto!)
  • 1 główka czosnku
  • 4 bardzo słodkie białe cebule
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 cm kawałek ostrej papryczki
  • 2 duże łyżki ciemnego miodu
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć sztywne szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i miażdżymy. Śliwki  myjemy i pozbawiamy pestek.

W garnku z grubym dnem najpierw szklimy cebulę. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy. Jak puszczą sok, dodajemy śliwki, zmniejszamy ogień i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy masło, czosnek, paprykę, ostrą papryczkę i sos sojowy. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia aby trochę odparował. Na koniec możemy dodać miód.

Całość blendujemy i zamykamy w słoiku.

Polecam,

Małgorzata Tandyrak – Bunalska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.