Sos z whiskey Jack Daniel’s
Dziś proponuję Wam nietypowy sos o bardzo ciekawym smaku. Sos do prawie wszystkiego…
Pierwsze co przychodzi na myśl to to, że jest to sos do mięsa. No i tu jest sopra niespodzianka bowiem sos ten jest także wspaniałym dodatkiem do ryb. Na dowód tego pokazuję pieczony filet łososia marynowany w soku pomarańczowym, z sosem Jack Daniel’s i karmelizowanymi pikantnymi truskawkami. Przepis na takiego łososia przedstawię w następnym wpisie…
Tak więc przedstawiam Wam przepis na uniwersalny sos do ryb, owoców morza, dziczyzny i do czerwonego mięsa. Polecam… bardzo polecam…
Składniki do sosu:
- 50 ml whiskey Jack Daniel’s
- 1/4 szklanki sosu teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka soku ananasowego
- sok z 1 cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/2 papryczki pepperoni
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie sosu:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do garnka dodaj pokrojoną cebulę, pepperoni, rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie pozostałe składniki. Wstaw na palnik i ostrożnie doprowadź do wrzenia. Mieszaj co jakiś czas drewnianą łyżką, by nie przypalić cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zmniejsz grzanie i gotuj/redukuj jeszcze przez około 15 minut.
- Teraz garnek zdejmij z palnika i używając blendera dokładnie rozdrobnij składniki będące w sosie.
- Gdy to zrobisz ponownie wstaw garnek na palnik. Doprowadź do wrzenia i wolno gotuj/redukuj jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie sos powinien być odpowiedni gęsty. Jeśli tak się stanie, to masz już gotowy odlotowy sos.
Podpowiedź:
- Jeśli zastanawiasz się do czego można użyć takiego sosu to podpowiem Ci, że dosłownie do wszystkiego. Może być użyty do smarowania mięsa lub fileta ryby pod koniec pieczenia lub grillowania ( uważaj tylko by go nie przypalić! ), ale jest także doskonałym samodzielnym dodatkiem/sosem.
- Jeśli obawiasz się, że możesz go zrobić za dużo to podpowiem, że nie przejmuj się tym. Taki sos możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym lub słoiczku. Jeśli poznasz i polubisz ten smak to szybko wszystko „wyparuje” z lodówki.
Podpowiedź:
- Sos ten można stosować jako ciepły, ale jako sos zimny do grillowanym mięs jest także wyśmienity…
- Polecam ten sos zarówno do wołowiny, dziczyzny i wieprzowiny. Stek z mangalicy, z sosem Jack Daniel’s… smakuje wybornie w #MaltaCafe ? #Olsztyn…
3 odpowiedzi do “Sos Jack Daniel’s”