Sos Mojito

Sos Mojito, z rumem, limonką, miętą i cukrem trzcinowym

Ostatnie dni były dla mnie ciężkie. Mając chwile spowolnienia myśli postanowiłem wykorzystać ten czas i zrobić coś wyjątkowego… coś innego…

Stworzyłem przepisy na dwa sosy. Jeden, sos Jack Daniel’s już jest na blogu. Drugi, sos Mojito przedstawiam teraz. Taki chciałem zrobić… chciałem by był sosem do ryb i owoców morza. I wierzcie mi taki właśnie jest. Polecam. Przepis jest prawie, że gorący bo zrodził się w mojej głowie parę dni temu a ostateczna wersja powstała wczoraj…

Składniki do sosu:

  • 100 ml białego rumu
  • 60ml cukru trzcinowego
  • sok z 1 limonki i 1 cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 10 świeżych liści mięty
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie sosu:

  • Odlej 80 ml soku i odstaw na bok.
  • Do garnka dodaj pozostały sok jabłkowy, rum, cukier trzcinowy, otartą skórkę z cytryny, sok z limonki i cytryny. Zagotuj. Zmniejsz grzanie, dodaj masła i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Po tym czasie ściągnij garnek z palnika. Za pomocą blendera rozdrobnij skórkę. Gdy to zrobisz garnek ponownie wstaw na palnik. Gotuj przez następne 15 minut.
  • Skrobię ziemniaczaną rozprowadź w 80 ml soku. Dodaj do garnka i energicznie mieszaj.  Jeśli sos będzie za rzadki, gotuj wolno do momentu gdy będzie miał konsystencje jak rzadki kisiel. Gdyby zaś był za gęsty dodaj trochę soku jabłkowego – tyle by był jak rzadki kisiel. Gdy osiągniesz ten stan dodaj liście mięty. Zamieszaj. Odstaw na bok. Masz już gotowy sos Mojito.
  • Smacznego!
Podpowiedź:
  1. Sos ma smak Mojito. Moim zdaniem najlepiej smakuje na następny dzień. Może być stosowany zarówno jako ciepły i zimny sos do ryb i owoców morza.
Łosoś z sosem Mojito, z kluseczkami bazyliowymi i warzywami… w restauracji MaltaCafe w Olsztynie.

Jedna odpowiedź do “Sos Mojito”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.