„Przesadzone szparagi” – niedelikatna przekąska… z botwinką, kaszanką, pesto z natki marchewki, jajkami ala nitamago…
Wczoraj kupiłem szparagi. Była promocja, niska cena, a że je lubię więc kupiłem. Jadąc do domu zastanawiałem się co z nimi zrobić. Postanowiłem, że po przyjeździe będzie przegląd lodówki i wtedy coś wymyślę. Tak też zrobiłem. A to co pojawiło się na talerzu nazwałem „Przesadzonymi szparagami”… bo chyba trochę przesadziłem, ale chyba było warto… przepis będzie dziś na blogu…
Często fantazjuję w kuchni. Szczerze mówiąc jedne pomysły są fajne inne okazują się takie sobie. Czasami mam ochotę powtórzyć te dobre i pojawia się problem… zaraz, zaraz jak ja to wtedy robiłem. Ten blog jest dla mnie ważny i pomocny. Wreszcie jest szansa, że będę mógł coś powtórzyć. Blog zmusza mnie do zapisywania tego co robiłem w kuchni… A do tego by ten blog powstał zmotywowała mnie Basia, której jeszcze za to nie podziękowałem – więc teraz nadrabiam. Dzięki!
A teraz przechodzę do tego co zrobiłem i do czego Was namawiam. Podaję przepis na gotowane szparagi podane na lekko podsmażonej botwince z pepperoni i czosnkiem, z zapiekanym pieczywem pełnoziarnistym z kaszanką z pesto z natki marchewki, z jajkami ala nitamago…
Wszystko musimy robić równocześnie by w jednym momencie wszystko ułożyć na talerzu.
Przepis na kaszankę z zapiekanym pieczywem pełnoziarnistym:
Składniki:
– 1dobra kaszanka, ja użyłem kaszanki z mangalicy
– 2 łyżki pesto z natki młodej marchewki, pepperoni, czosnku, słonecznika, oliwy – przepis podam w osobnym wpisie. Wy możecie użyć podobnego pesto… najlepiej samodzielnie zrobionego. Jeśli użyjecie dużo słonecznika to bardzo dobrze, kaszanka tylko na tym zyska
– 2 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
Przygotowanie:
- Od kromek pieczywa tostowego odetnij brzegi. Kromki rozwałkuj, a kiedy juz to zrobisz przełóż do foremek na muffiny. Uważaj by pieczywa nie porozrywać. Włóż do nagrzanego do 190 st.C piekarnika na maksymalnie 10 minut.
- Na rozgrzaną patelnię daj wie łyżki pesto z natki marchewki. Jak tylko „złapie” temperaturę dodaj pociętej w plastry kaszanki gryczanej. Całość mieszaj drewnianą łopatką do momentu gdy kaszanka się rozpadnie i uzyskasz jednolitą masę.
- Do wyjętych z piekarnika form z pieczywa dodaj kaszankę z pesto i wsadź ponownie do piekarnika na maksymalnie 5 minut.
- W trakcie gotowania odszumuj (zbierz pojawiającą się pianę).
- Zdejmij z palnika. Spróbuj i dosól do smaku.
Przepis na botwinkę z pepperoni i czosnkiem.
Składniki:
– 1 pęczek botwinki
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 pepperoni
– 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka miodu
– sól
Przygotowanie:
- Botwinkę umyj, buraczki obierz i pokrój w cienkie talarki. Liście pokrój „na grubo”. Czosnek i pepperoni pokrój w cienkie talarki.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę lub olej, sos sojowy i miód. Gdy tylko uzyskasz jednolity sos dodaj czosnek i pepperoni. Po dwóch trzech minutach dodaj pociętą botwinkę. Mieszaj na patelni do pięciu minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika. Nie bój się, że ci może wystygnąć. Nawet na letnio smakuje super.
- Spróbuj. Jak uznasz, że trzeba dosolić – zrób to.
Przepis na szparagi:
Składniki:
– 5 zielonych szparagów
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– cienki szczypior
Przygotowanie:
- Szparagi obierz z twardych włókien.
- Szparagi zwiąż szczypiorkiem i włóż do garnka z wodą, tak aby główki wystawały nad powierzchnię. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Gotuj szparagi maksymalnie 5 minut.
Przepis na jajka ala nitamago:
Mój przepis na te jajka podam w osobnym wpisie. Wy możecie wykorzystać swój, albo zamiast nich podać jajka w koszulce lub sadzone.
No i teraz pozostała już sama przyjemność… wykończenie dania:
Na talerz połóż podsmażoną botwinkę. Na botwinkę ugotowane szparagi. Obok szparagów połóż zapieczoną w pieczywie kaszankę z pesto. Po drugiej stronie szparagów połóż jajka, które możesz jeszcze posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Podpowiedź:
- Jak będziesz zapiekać pieczywo to możesz zapiec 4 kromki lub 5. Dlaczego? Na pewno kaszanki będzie więcej niż na dwie foremki pieczywa. Uwierz, że samo pieczywo zapieczone z taką kaszanką smakuje wybornie…