Truskawki z lodami waniliowymi zapiekane pod bezą
W Olsztynie truskawki można już kupić po 10zł/kg. Kto nie lubi truskawek? Prawie wszyscy się nimi objadają jak tylko mogą. Dojrzałe smakują wybornie i pomysłów na ich wykorzystanie jest mnóstwo. Ja dziś proponuję Wam wyjątkowy deser. Co roku pojawia się on w restauracji MaltaCafe i ma wielu wiernych miłośników. Jego zrobienie wymaga pewnej wprawy, ale zaręczam warto się trochę natrudzić. Jeśli tego deseru nie znacie to wyobraźcie sobie bezę, która pęka pod naciskiem łyżeczki… a pod bezą są truskawki z zimną gałką waniliowych lodów…
Ale, ale… Dość gadania. Podaję przepis…
Składniki:
– 250g cukru
– 100ml wody
– 4 białka ( temperatura pokojowa )
– truskawki
– cukier puder
– porto
Przygotowanie:
- 240g cukru zagotuj ze 100ml wody. Gotowanie przerwij gdy syrok uzyska temperaturę 120st.C.
- 4 białka połącz z 10g cukru i ubij na sztywną pianę.
- Do ubitej piany cienkim strumieniem dodaj gorący syrop i dalej ubijaj. Ubijaj do momentu gdy masa będzie sztywna/jędrna i chłodna.
- Truskawki umyj i osusz. Część z nich zmiksuj z małą ilością porto – zrobisz pyszny naturalny sos…
- Do małych, żaroodpornych deserówek dodaj sos truskawkowy, gałkę lodów waniliowych i truskawki ( większe możesz przekroić na połówki ). Na górę wyciśnij masę bezową.
- Wsadź do nagrzanego do 210st.C piekarnika na 4 minuty.
- Po wyjęciu z piekarnika bezę obsyp cukrem pudrem i… smacznego!
Podpowiedź:
- Gdy skończą się truskawki to możesz je zastąpić jagodami lub malinami.
- Jeśli Ci coś nie wyjdzie lub nie masz czasu na zabawę w kuchni to pamiętaj… zawsze możesz do nas wpaść do MaltaCafe… Krzysiek robi najlepsze bezy w tej części kosmosu… Serdecznie zapraszamy.