Zupa gulaszowa

Sprawdzony przepis na zupę gulaszową. Tradycyjny smak i bogactwo aromatów to nasz znak rozpoznawczy.  A jak wiadomo nic nie rozgrzewa lepiej niż treściwa zupa, prawdziwy comfort food 😉

Składniki:

  • 1 kg łopatki wołowej pokrojonej w kostkę
  • Pęczek włoszczyzny pokrojony w kosteczkę
  • 1 czerwona papryka, sparzona, obrana ze skórki
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kosteczkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 l bulionu wołowego lub drobiowo wołowego
  • sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Jak przygotować mistrzowską zupę gulaszową? Nie jest to wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wołowinę solimy, pieprzymy, doprawiamy papryką słodką i opruszamy mąką. Tak przygotowane mięso smażymy na ciemny kolor. Gdy jest gotowe przekładamy mięso do garnka z grubym dnem a do pozostałego na  patelni smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko podsmażamy. Dodajemy wino i chwilę jeszcze mieszamy do połączenia smaków.

Tak przygotowany smak dodajemy do mięsa. Mieszamy, zalewamy bulionem, dodajemy listek oraz kulki ziela i gotujemy do miękkości.
W tym czasie na patelni smażymy na maśle włoszczyznę i ziemniaki, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy je oczywiście solą i pieprzem, możemy dodać też ostrą paprykę jeżeli lubimy ostrzejsze smaki.

Gdy mięso w garnku  i warzywa na patelni są miękkie, dodajemy warzywa do gotującego się  wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w paski sparzoną paprykę. Gotujemy wszystko razem dosłownie chwilę i oto jest! Pyszna, gęsta, aromatyczna zupa gulaszowa, w sam raz do podania z bułeczką…

Polecam
Małgorzata Tandyrak – Bunalska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.