Sprawdzony przepis na zupę gulaszową. Tradycyjny smak i bogactwo aromatów to nasz znak rozpoznawczy. A jak wiadomo nic nie rozgrzewa lepiej niż treściwa zupa, prawdziwy comfort food 😉
Składniki:
- 1 kg łopatki wołowej pokrojonej w kostkę
- Pęczek włoszczyzny pokrojony w kosteczkę
- 1 czerwona papryka, sparzona, obrana ze skórki
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kosteczkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
- 1,5 l bulionu wołowego lub drobiowo wołowego
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra
- listek laurowy
- ziele angielskie
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Jak przygotować mistrzowską zupę gulaszową? Nie jest to wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wołowinę solimy, pieprzymy, doprawiamy papryką słodką i opruszamy mąką. Tak przygotowane mięso smażymy na ciemny kolor. Gdy jest gotowe przekładamy mięso do garnka z grubym dnem a do pozostałego na patelni smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko podsmażamy. Dodajemy wino i chwilę jeszcze mieszamy do połączenia smaków.
Tak przygotowany smak dodajemy do mięsa. Mieszamy, zalewamy bulionem, dodajemy listek oraz kulki ziela i gotujemy do miękkości.
W tym czasie na patelni smażymy na maśle włoszczyznę i ziemniaki, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy je oczywiście solą i pieprzem, możemy dodać też ostrą paprykę jeżeli lubimy ostrzejsze smaki.
Gdy mięso w garnku i warzywa na patelni są miękkie, dodajemy warzywa do gotującego się wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w paski sparzoną paprykę. Gotujemy wszystko razem dosłownie chwilę i oto jest! Pyszna, gęsta, aromatyczna zupa gulaszowa, w sam raz do podania z bułeczką…
Polecam
Małgorzata Tandyrak – Bunalska