Zupa małżowa na mleczku kokosowym, z pomidorami, czosnkiem, pepperoni i curry – „Małżanka”
Lubię małże. Chyba najbardziej w sosie marynarskim. Czasami jednak mam ochotę na zupę małżowową. Wykonanie jest bardzo proste a smak… smak długo pozostaje na podniebieniu….
Ta zupa jest po prostu pyszna i prosta w wykonaniu. Ja zrobiłem ja dziś dosłownie „na wariata”. Musiałem bardzo szybko zrobić zupę na kilka osób… i zrobiłem. Podaję Wam przepis…
Składniki:
- 2kg muli
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 główka czosnku
- 20g curry
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 6 łyżki masła lub dobrej oliwy
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 1l pulpy pomidorowej
- 1 pepperoni
- 40ml sosu sojowego
- sól
Przygotowanie:
- Obierz cebule i pokrój je na drobną kostkę.
- Na patelni rozpuść masło, lub rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę, posól ją i zeszklij.
- Czerwoną paprykę oczyść z nasion i z ogonka. pokrój na drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Dodaj curry. Smaż około 3-4 minut. Dodaj sos sojowy i białe wino. redukuj przez około 5 minut.
- Wszystko co masz na patelni przełóż do garnka o szerokim dnie. Dodaj pulpę pomidorową i mleczko kokosowe. Dodaj jeszcze pociętą w talarki pepperoni i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj przez około 5 minut.
- Małże dobrze przebierz. Muszle dobrze oczyść. Gdy to zrobisz, włóż je do garnka. Mieszaj drewnianą łyżką i gotuj przez około 7-10 minut. Spróbuj. Jeśli potrzeba, dopraw solą do smaku…
- Rozlej do talerzy. Podawaj z dobrym pieczywem. Smacznego.