Zupa małżowa

Zupa małżowa na mleczku kokosowym, z pomidorami, czosnkiem, pepperoni i curry – „Małżanka”

Lubię małże. Chyba najbardziej w sosie marynarskim. Czasami jednak mam ochotę na zupę małżowową. Wykonanie jest bardzo proste a smak… smak długo pozostaje na podniebieniu….

Ta zupa jest po prostu pyszna i prosta w wykonaniu. Ja zrobiłem ja dziś dosłownie „na wariata”. Musiałem bardzo szybko zrobić zupę na kilka osób… i zrobiłem. Podaję Wam przepis…

 

Składniki:

  • 2kg muli
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 główka czosnku
  • 20g curry
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 6 łyżki masła lub dobrej oliwy
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 1l pulpy pomidorowej
  • 1 pepperoni
  • 40ml sosu sojowego
  • sól
Przygotowanie:
  1. Obierz cebule i pokrój je na drobną kostkę.
  2. Na patelni rozpuść masło, lub rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę, posól ją i zeszklij.
  3. Czerwoną paprykę oczyść z nasion i z ogonka. pokrój na drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Dodaj curry. Smaż około 3-4 minut. Dodaj sos sojowy i białe wino. redukuj przez około 5 minut.
  4. Wszystko co masz na patelni przełóż do garnka o szerokim dnie. Dodaj pulpę pomidorową i mleczko kokosowe. Dodaj jeszcze pociętą w talarki pepperoni i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj przez około 5 minut.
  5. Małże dobrze przebierz. Muszle dobrze oczyść. Gdy to zrobisz, włóż je do garnka. Mieszaj drewnianą łyżką i gotuj przez około 7-10 minut. Spróbuj. Jeśli potrzeba, dopraw solą do smaku…
  6. Rozlej do talerzy. Podawaj z dobrym pieczywem. Smacznego.
Zupa małżowa na mleczku kokosowym z curry, czerwoną papryką, pepperoni, pulpą pomidorową, czosnkiem i cebulą…

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.