Zupa pomidorowa z owocami

Zupa pomidorowa z czarną porzeczką

Prawie każdy lubi zupę pomidorową. Ja ją bardzo lubię. W czystej, klasycznej postaci z makaronem i kwaśną śmietaną – taką jadłem najczęściej. Teraz zacząłem robić pomidorową z owocami. Smak jest wspaniały…

Taka zupa smakuje najlepiej latem, kiedy owoce są świeże, ale jeśli poza sezonem trochę pokombinujemy to uzyskany smak też jest warty grzechu. Na pomysł wykorzystania owoców wpadłem przypadkowo. Teraz przepis jest stale udoskonalany. Mam opracowane dwa warianty. Jeden bardzo szybki tak zwany „na wariata”. Drugi bardziej statyczny i co za tym idzie bardziej wykwintny…

Często tak jest, że mamy mało czasu a głód jest wielki. Co wtedy zrobić? Podaję bardzo szybki przepis na pomidorową w 15 minut. Nie jest to szczyt umiejętności kulinarnych, ale smak wynagradza wszystko…

Składniki na bardzo szybką zupę pomidorową z owocami:

  • 1 puszka pomidorów pelatti 400g
  • 1 puszka czarnej porzeczki w syropie 400g
  •  400 ml wody
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 papryki pepperoni lub habanero
  • 40ml sosu sojowego
  • 2 łyżki dobrej oliwy lub łyżka masła
  • 2 kostki rosołowe
  • szczypiorek i natka pietruszki
Przygotowanie bardzo szybkiej zupy pomidorowej z owocami:
  1. Do garnka dodaj pomidory pelatti, czarną porzeczkę, wodę, obrane ząbki czosnku i pociętą w plasterki pepperoni. Całość zagotuj.
  2. Jak zupa zacznie wrzeć dodaj kostki rosołowe. Zamieszaj aż się rozpuszczą.
  3. Dodaj sos sojowy, oliwę lub masło. Gdy masło się rozpuści, garnek zdejmij z palnika. Zupę, znajdujące się w niej owoce, czosnek i pepperoni rozdrobnij blenderem.
  4. Masz już gotową szybką, smaczną zupę. Udekoruj ją szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego!

Ten przepis, który Ci podałem jest z serii „Fast Food z ludzką twarzą” – wiesz co jesz… Przepis godny polecenia w sytuacji totalnego braku czasu. Gdy zaś masz go więcej zrób zupę wedle tego przepisu…

Składniki na zupę pomidorową z owocami:

  • 600g dojrzałych pomidorów
  • 200g świeżej czarnej porzeczki
  •  1l wody
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 papryki pepperoni lub habanero
  • 100g cukru trzcinowego
  • 40ml sosu sojowego
  • 1 łyżka masła
  • 0,5l esencjonalnego rosołu lub wywaru warzywnego
  • szczypiorek i natka pietruszki
  • sól do smaku
Przygotowanie zupy pomidorowej z owocami:
  1. Pomidory natnij u góry „na krzyż”. Wsadź je do nagrzanego do 200st.C piekarnika. Piecz około 25 minut. Pomidory wyciągnij w piekarnika i zdejmij z nich skórkę. Wytnij łykowate części od strony łodyżki.
  2. Zagotuj wodę. Dodaj cukier, a gdy się rozpuści dodaj czarną porzeczkę, pieczone pomidory, czosnek, pepperoni i sos sojowy. Gotuj 20 minut.
  3. Teraz dodaj rosół lub bulion. Dodaj też łyżkę masła. Ponownie zagotuj.
  4. Wszystkie składniki zupy rozdrobnij blenderem. Dosól do smaku. Rozlej do talerzy, udekoruj szczypiorkiem i natką pietruszki.
  5. Smacznego!
Podpowiedź:

Czarną porzeczkę możesz zastąpić czarną jagodą lub borówką amerykańską. Też fajnie smakuje – sam nie wiem, która wersja najbardziej…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.