Zupa rybna z sandaczem i kluskami borowikowymi
Zupa rybna to jedna z moich słabości. Nie, nie… nie chodzi mi o to, że nie umiem jej gotować tylko o to, że bardzo ją lubię bez względu na to w jakim stylu jest robiona. Warunek jest jeden – musi być pyszna. Musi smakować jak zupa rybna i musi być naturalnie kleista…
Podam Wam przepis na zupę rybną, która podawana jest w restauracji MaltaCafe w Olsztynie i jest właśnie taka. Jest to stary sprawdzony przepis…
Składniki na zupę rybną:
- 2kg części ryb takich jak dorsz, łosoś, karp, lin, szczupak ( głowy, skóra, płetwy, kręgosłup )
- 1kg filetów ryby ( może być sandacz, pstrąg, łosoś, lin, karp, jesiotr, dorsz, szczupak )
- 6 marchewek
- 3 pietruszki
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka pepperoni
- 1 średni seler
- 1 seler naciowy
- 1 por
- koper włoski
- 1/2 główki czosnku
- 3 cebule
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3l wody
- 1łyżka soli morskiej
- ok. 0,5 kg świeżych pomidorów lub puszka 0,4kg pomidorów pelati
- kluski borowikowe
- olej
- mąka pszenna lub kukurydziana
Przygotowanie:
- Części ryb zalej wodą. Dodaj 5 marchewek, 3 pietruszki, seler, por, liście, ziele angielskie, pepperoni, czosnek, 3 cebule, koper włoski. Całość gotuj wolno na małym palniku minimum przez 2 – 3 godziny. Wszystko musisz dokładnie rozgotować. Smak i klej z ryb musi „przejść” do wywaru.
- Wywar przecedź na durszlaku. To co na nim zostanie wyrzuć.
- Do wywaru dodaj pomidory, drobno pokrojoną lub starkowaną marchewkę, drobno pokrojone papryki i seler naciowy. Możesz też dodać grubo pokrojone filety ryb – lub jak to jest robione w restauracji MaltaCafe w Olsztynie, filety są panierowane i smażone, a do zupy dodawane są bezpośrednio przed podaniem. Wywar z warzywami i rybą ( lub bez ryby ) gotuj przez 15 minut.
- Zupę zdejmij z palnika. Spróbuj. Dopraw solą i pieprzem.
- Do miseczek nałóż klusek borowikowych ( przepis na nie będzie w następnym przepisie na pierś kaczki z kluskami borowikowymi ), zalej zupą rybną, dodaj smażone filety i … smacznego!
Podpowiedź:
- Jeśli chcesz zrobić pyszną zupę rybną musisz zrobić bulion na oczyszczonych głowach ryb ( bez oczu i skrzel )…