Zupa rybna

Zupa rybna z sandaczem i kluskami borowikowymi

Zupa rybna to jedna z moich słabości. Nie, nie… nie chodzi mi o to, że nie umiem jej gotować tylko o to, że bardzo ją lubię bez względu na to w jakim stylu jest robiona. Warunek jest jeden – musi być pyszna. Musi smakować jak zupa rybna i musi być naturalnie kleista…

Podam Wam przepis na zupę rybną, która podawana jest w restauracji MaltaCafe w Olsztynie i jest właśnie taka. Jest to stary sprawdzony przepis…

Składniki na zupę rybną:

  • 2kg części ryb takich jak dorsz, łosoś, karp, lin, szczupak ( głowy, skóra, płetwy, kręgosłup )
  • 1kg filetów ryby ( może być sandacz, pstrąg, łosoś, lin, karp, jesiotr, dorsz, szczupak )
  • 6 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka pepperoni
  • 1 średni seler
  • 1 seler naciowy
  • 1 por
  • koper włoski
  • 1/2 główki czosnku
  • 3 cebule
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3l wody
  • 1łyżka soli morskiej
  • ok. 0,5 kg świeżych pomidorów lub puszka 0,4kg pomidorów pelati
  • kluski borowikowe
  • olej
  • mąka pszenna lub kukurydziana
Przygotowanie:
  • Części ryb zalej wodą. Dodaj 5 marchewek, 3 pietruszki, seler, por, liście, ziele angielskie, pepperoni, czosnek, 3 cebule, koper włoski. Całość gotuj wolno na małym palniku minimum przez 2 – 3 godziny. Wszystko musisz dokładnie rozgotować. Smak i klej z ryb musi „przejść” do wywaru.
  • Wywar przecedź na durszlaku. To co na nim zostanie wyrzuć.
  • Do wywaru dodaj pomidory, drobno pokrojoną lub starkowaną marchewkę, drobno pokrojone papryki i seler naciowy. Możesz też dodać grubo pokrojone filety ryb – lub jak to jest robione w restauracji MaltaCafe w Olsztynie, filety są panierowane i smażone, a do zupy dodawane są bezpośrednio przed podaniem. Wywar z warzywami i rybą ( lub bez ryby ) gotuj przez 15 minut.
  • Zupę zdejmij z palnika. Spróbuj. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do miseczek nałóż klusek borowikowych ( przepis na nie będzie w następnym przepisie na pierś kaczki z kluskami borowikowymi ), zalej zupą rybną, dodaj smażone filety i … smacznego!
Podpowiedź:
  1. Jeśli chcesz zrobić pyszną zupę rybną musisz zrobić bulion na oczyszczonych głowach ryb ( bez oczu i skrzel )…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.