Żurek wielkanocny na zakwasie

Żurek wielkanocny na zakwasie, z białą kiełbasą z mangalicy i jajkiem

Dobry żurek wymaga dobrych produktów i staranności w wykonaniu. Przepis wykonania jest prosty i wydaje się, że zrobienie tej zupy jest banalnie proste. Nic bardziej mylnego. Jeśli chcecie zrobić wyjątkowy żurek, to podrzucam Wam ten przepis… sprawdzony i wykorzystywany od lat w restauracji MaltaCafe w Olsztynie…

Składniki:

  • 0,3kg wędzone żeberka wieprzowe
  • 1kg surowej białej kiełbasy z mangalicy ( lub innej ale bardzo dobrej zrobionej z „mięsa” )
  • 0,5l żuru ( zakwasu )
  • 3l wody
  • 10 kapeluszy suszonych grzybów leśnych ( borowików lub podgrzybków )
  • 1 cebula
  • 0,1kg wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 główka czosnku
  • 200ml dobrej kwaśnej śmietany
  • 200ml śmietany 30%
  • majeranek
  • świeżo tarty chrzan
  • 5 jajek
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Do garnka wlej wodę, dodaj wędzone żeberka, główkę czosnku ( nie obieraj, tylko dokładnie oczyść ), liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
  • Ziemniaki, obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka z wywarem. Dodaj także białą kiełbasę. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmij z garnka.
  • W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w cienkie paski. Na patelni podsmaż boczek, a gdy to zrobisz zeszklij cebulę.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie, dobrze wymieszaj żur (zakwas) i wlej do garnka. Zagotuj. Garnek zdejmij z palnika.
  • Do dużego kubka wlej kwaśną śmietanę i śmietanę 30%. Dokładnie wymieszaj. Dodaj świeżo tarty chrzan i także wymieszaj. Teraz do śmietany z chrzanem dodaj kilka łyżek gorącego żurku. Po każdym dodaniu gorącej zupy wymieszaj ją ze śmietaną – rób to ostrożnie by śmietana się „nie zważyła”. Gdy już wymieszasz w kubku śmietanę z żurkiem, wlej wszystko do garnka i dokładnie mieszaj, by nie postały żadne „grudki śmietany”. Teraz dodaj majeranek oraz podsmażony boczek z cebulką.
  • Do talerzy włóż pokrojoną w „talarki” lub „pół-talarki” białą kiełbasę. Zalej żurkiem. Dodaj połówkę jaka. Posyp natką pietruszki i gotowe… masz już gotowy rewelacyjny żurek.
  • Wesołych Świąt.
Podpowiedź:
  1. Zdradzę Wam też takie to „małe tajne przez poufne” z restauracji MaltaCafe. Jeśli macie ochotę się trochę pobawić, wiedząc że warto, to do garnka z zimną wodą, już na samym początku wraz z boczkiem dodajcie kości kolagenowych lub… jeśli się postaracie to najlepiej wędzonych kości kolagenowych ( ze szpikiem w środku )… pyszności…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.