Galette

Galette ze szpinakiem i jajami sadzonymi

Galette to rustykalna tarta pieczona bez formy, na dużej blaszce. Ja piekę na papierze. Farsz może być różny, taki jaki lubicie najbardziej… Ja proponuje Wam ze szpinakiem, rodzynkami, prażonym słonecznikiem, czosnkiem i jajkami…

Galette może być pieczona na kruchym cieście, drożdżowym i francuskim. W tym przepisie polecam kruche ciasto. Ta wersja smakuje mi najbardziej…

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • sól
Przygotowanie:
  • Mąkę przesiej z solą. Dodaj masło  wodę. Dobrze zagnieć. Z zagniecionego ciasta zrób kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 12 godzin.

Składniki na farsz:

  • 200g świeżego szpinaku
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść rodzynek
  • garść orzeszków pinii ( mogą być też pestki słonecznika lub dyni )
  • 40ml oliwy lub dobrego oleju
  • 4 jajka
  • świeży tymianek lub szczypiorek
  • sól, pieprz
Przygotowanie farszu:
  • Namocz rodzynki, zalewając je gorącą wodą. Pozostaw aż napęcznieją, a jak napęcznieją – odsącz je.
  • Na suchej patelni podpraż orzeszki lub pestki. Przełóż do osobnej miski.
  • Na patelni podgrzej oliwę lub olej.  Dodaj drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Gdy się zeszklą dodaj szpinak, a po chwili orzeszki/pestki i rodzynki. Smaż, mieszając drewnianą łyżką około 3 minut.
  • Dopraw solą i pieprzem. Masz gotowy farsz.
Przygotowanie galette:
  • Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na papierze do pieczenia.
  • Na środek rozwałkowanego ciasta przełóż szpinak z rodzynkami i orzeszkami/pestkami. Wyrównaj, pozostawiając „wolne brzegi”.
  • Brzegi ciasta zawiń w kierunku środka.
  • Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200st.C piekarnika na 15 minut.
  • Teraz zrumienione ciasto wyjmij z piekarnika i na wierzch wbij 4 jajka. Ponwnie wsadź ciasto do piekarnika i piecz do momentu aż białko się zetnie, ale żóltko pozostanie dalej płynne.
  • Masz gotowe galette. Posyp je świeżym tymiankiem, a jeśli go nie masz możesz szczypiorkiem. Smacznego!
Gotowy farsz do galette, ze szpinakiem, rodzynkami, czosnkiem, słonecznikiem i odrobiną żółtej i czerwonej pepperoni.
Galette jest już prawie gotowe. Jeszce tylko trzeba wbić jajka i dopiec w piekarniku… a gdy to zrobisz to już możesz smacznie wcinać…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.