Ramen – japońska zupa o 100 twarzach

Ramen z jajkami nitamago

Jest mróz… jak to być powinno w zimie. Jeśli macie dość chudych, wodnistych zup, których smak znika w ustach już po kilku sekundach… albo zwyczajnie, dlatego że jest zimno poszukujecie potraw krzepiących, dających energię, to polecam japońską zupę ramen… gęstą, esencjonalną robiona na kościach wieprzowych i drobiowych…

Ramen jest tani i prosty w wykonaniu. Można go przygotować z łatwo dostępnych składników. Jedyne, czego wymaga od nas ta zupa, to czas… tego nie da się przeskoczyć.

Jaka jest historia tej japońskiej zupy? Przede wszystkim krótka. Zupa ta dotarła do Japonii z Chin na początku XIX wieku. Największą popularność zyskała dopiero po II wojnie światowej. Ramen jest jednym z narodowych dań Japonii, a jego niezliczone wersje można zjeść dziś na całym świecie.

Istnieje wiele rodzai klasyfikacji ramenu… Może być ciężki, o mętnym kolorze (kotteri) lub lekki i przejrzysty niczym najlepsze consommé (assari)… Może być zrobiony na bazie kości wieprzowych, wołowych, kurzych albo tylko na suszonych owocach morza i wodorostach. Od tego jak przyprawimy ramen dzielimy go na:  shio – przyprawiany czystą solą, często pochodzącą z jakiegoś szczególnego regionu. shōyu-ramen – główną przyprawą jest sos sojowy i miso.                                                  miso-ramen – zupa robiona na Hokkaido, a główną przyprawą jest oczywiście miso…

Co ciekawe… poszczególne regiony i miasta Japonii słyną z własnych wariacji tej zupy….

Jak myślicie? Z czego się robi ramen? Odpowiedź jest prosta… z kości, nóżek wieprzowych, łapek drobiowych i skrzydełek. Te składniki mają zapewniać mięsny, głęboki smak oraz charakterystyczną kleistość. Kleistość zawdzięcza ta zupa dużej ilości żelatyny, w którą zamienia się kolagen podczas długotrwałego gotowania…

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to piszczcie. Ja teraz podam Wam mój przepis na ramen…

Składniki:

  • 1kg nóżek wieprzowych
  • 1kg łapek drobiowych
  • 2 główki czosnku
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki soli
  • 250ml jogurtu greckiego
  • pęczek rzodkiewki
  • makaron ramen
  • szczypior
  • kapusta pekińska
  • 120ml sosu sojowego
  • 5cm świeżego imbiru
Przygotowanie:
  • Mocno rozgrzej żeliwną patelnię. Gdy już to zrobisz wrzuć całe główki czosnku, obrane całe cebule, imbir i pocięte 10cm odcinki pory… Mieszaj drewnianą lyżką do momentu gdy łupiny czosnku będą jasno brązowe, a cebula częściowo czarna…
  •  Do dużego garnka włóż nóżki wieprzowe i łapki drobiowe. Zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez 5 minut, następnie zlej wodę. Zalej nóżki i łapki świeżą wodą ( około 5litrów ), dodaj czosnek, cebulę, imbir, pory i 2 łyżki soli. Gotuj na wolnym ogniu przez około 6 godzin.
  • Odcedź wywar. Dodaj sos sojowy. Zagotuj. zdejmij z palnika.
  • Ugotuj makaron, a gdy już będzie gotowy zahartuj go.
  • Liście kapusty pekińskiej podziel na zielone i białe części. Poszatkuj je.
  • Rzodkiewkę pokrój w talarki
  • Pokrój szczypior
  • Na talerz wyłóż makaron. Dodaj kapustę pekińską i rzodkiewkę. Zalej wywarem. Dodaj dwie połówki jajka nitamago. Przepis znajdziesz tutaj http://maltaodkuchni.pl/?s=nitamago 
  • Posyp szczypiorkiem. Smacznego.
Podpowiedź:
  • Do zupy można dodać jeszcze pieczony boczek lub karkówkę. Można też dodać jakąś fajną rybę…
  • Ja dodaję coś co może nie przypaść Wam do gustu choć smakuje wybornie. Co to jest? przepis będzie wkrótce na blogu…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.