Sandacz z sosem kurkowym

Mięso sandacza jest delikatne, jasne i niezbyt ścisłe. Niektórzy smak sandacza określają jako maślany…. Sandacz jest doskonałym źródłem cennego dla organizmu białka, które jest budulcem mięśni i kości. Bogaty jest również w witaminy E i A, dzięki którym skóra staje się jędrna i zdrowa, paznokcie mocne, a włosy mają blask. Jest też źródłem kwasów omega-3, które pozwalają zwalczyć „zły” cholesterol i poprawić pracę układu krążenia. Czego chcieć więcej…?

Idealnym pomysłem na „podkręcenie” jest sos kurkowy, bo kiedy jak nie teraz kiedy w lasach o kurki się „potykamy” .

Z rybą obchodzimy się oszczędnie, sandacz sam w sobie jest przepyszny. Wystarczy ładny filet opruszyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle z obu stron.

Sos kurkowy:

  • 1 szklanka oczyszczonych kurek
  • 1 średnia cebula
  • masło
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1 mały ząbek czosnku
  • śmietana 30%

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy oczyszczone kurki i dusimy 3 minuty. Dodajemy sól, pieprz i świeży tymianek i dusimy kolejne parę minut.  Dodajemy śmietankę i redukujemy sos do odpowiedniej gęstości.

Do takiego dania idealne będą zblanszowane młode warzywa… Nic dodać, nic ująć. Sandacz to chyba moja ulubiona ryba. W tej odsłonie można go próbować już w ten weekend w Malta Cafe Olsztyn!

Małgorzata Tandyrak – Bunalska

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.