Do aronii przez wiele lat nie mogłam się przekonać. Smak aronii był dla mnie trudny do określenia i zagospodarowania, jednak z czasem przekonałam się do nalewki i soku, a dobroczynne właściwości owocu aronii cały czas powodowały wielką ciekawość.
Ostatnio wpadła w moje ręce mrożona aronia z „Leśnych Skarbów”. Całkiem nieoczekiwana paczka stała się początkiem kulinarnej przygody, która zaowocowała całkiem pysznym przepisem właśnie na chutney.
Na tyle pysznym, że chutney z aronii oraz śliwkowy sos BBQ dodajemy do śniadań w Restauracji Malta Cafe i już niedługo będzie można go kupić na naszej półeczce z przetworami
Chutney aroniowy jest idealny do mięs i serów, a także jako dodatek do kanapek!
Składniki na Chutney z aronii
- 0,5 kg aronii (może być mrożona np. tej od „Leśnych Skarbów„)
- 2 duże czerwone cebule
- 2 spore miękkie gruszki
- 1 winne jabłko
- 3 kulki jałowca
- 1/2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/ 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml octu jabłkowego (np. Sad Zaścianki)
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- kilka listków rozmarynu
Przygotowanie Chutney z aronii
Aronię należy dobrze oczyścić i opłukać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. To samo robimy z gruszkami i jabłkiem – obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, którą następnie lekko szklimy. Zmniejszamy ogień i dodajemy cukier dokładnie mieszając. Gdy cukier się rozpuści dodajemy aronię oraz kulki jałowca i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na ok 10 min na małym ogniu. Następnie dodajemy gruszki, jabłka i przyprawy. Mieszamy o dusimy około 30 minut. Musimy pilnować aby chutney nam się nie przypalił! Na sam koniec dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.
Gotowe!
Dla spragnionych wiedzy o prozdrowotnych właściwościach owoców aronii przedstawiam kilka faktów:
- pomaga w leczeniu nadciśnienia
- chroni przed zawałem serca i miażdżycą
- zapobiega udarowi mózgu i chorobie Alzheimera
- poprawia ogólną odporność organizmu
- odżywia organizm
- wzmacnia odporność
- regeneruje skórę i paznokcie
- chroni przed zbyt szybkim starzeniem się!
Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać, ze aronia to nasz polskie superfood?!
1 komentarz
Milka · 19 maja, 2023 o 8:12 am
Prawdziwa eksplozja smaków! Kocham, jak ta egzotyczna owocowa przyprawa dodaje intensywności i słodyczy moim potrawom. To naprawdę orzeźwiające uderzenie na moim podniebieniu. Polecam spróbować!”