Do aronii przez wiele lat nie mogłam się przekonać. Smak aronii był dla mnie trudny do określenia i zagospodarowania, jednak z czasem przekonałam się do nalewki  i soku, a dobroczynne właściwości owocu aronii cały czas powodowały wielką ciekawość.

Ostatnio wpadła w moje ręce mrożona aronia z „Leśnych Skarbów”. Całkiem nieoczekiwana paczka stała się początkiem kulinarnej przygody, która zaowocowała całkiem pysznym przepisem właśnie na chutney.

Na tyle pysznym, że chutney z aronii oraz śliwkowy sos BBQ dodajemy do śniadań w Restauracji Malta Cafe i już niedługo będzie można go kupić na naszej półeczce z przetworami 😉

Chutney aroniowy jest idealny do mięs i serów, a także jako dodatek do kanapek!

Składniki na Chutney z aronii

  • 0,5 kg aronii (może być mrożona np. tej od „Leśnych Skarbów„)
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 spore miękkie gruszki
  • 1 winne jabłko
  • 3 kulki jałowca
  • 1/2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/ 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml octu jabłkowego (np. Sad Zaścianki)
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • kilka listków rozmarynu

Przygotowanie Chutney z aronii

Aronię należy dobrze oczyścić i opłukać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. To samo robimy z gruszkami i jabłkiem – obieramy i kroimy w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, którą następnie lekko szklimy. Zmniejszamy ogień i dodajemy cukier dokładnie mieszając. Gdy cukier się rozpuści dodajemy aronię oraz kulki jałowca i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na ok 10 min na małym ogniu. Następnie dodajemy gruszki, jabłka i przyprawy. Mieszamy o dusimy około 30 minut. Musimy pilnować aby chutney nam się nie przypalił! Na sam koniec dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.

Gotowe!

Dla spragnionych wiedzy o prozdrowotnych właściwościach owoców aronii przedstawiam kilka faktów:

  • pomaga w leczeniu nadciśnienia
  • chroni przed zawałem serca i miażdżycą
  • zapobiega udarowi mózgu i chorobie Alzheimera
  • poprawia ogólną odporność organizmu
  • odżywia organizm
  • wzmacnia odporność
  • regeneruje skórę i paznokcie
  • chroni przed zbyt szybkim starzeniem się! 😉

Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać, ze aronia to nasz polskie superfood?!

Kategorie: Przepisy

1 komentarz

Milka · 19 maja, 2023 o 8:12 am

Prawdziwa eksplozja smaków! Kocham, jak ta egzotyczna owocowa przyprawa dodaje intensywności i słodyczy moim potrawom. To naprawdę orzeźwiające uderzenie na moim podniebieniu. Polecam spróbować!”

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *