Szparagi z botwinką, kaszanką i jajkami nitamago

„Przesadzone szparagi” – niedelikatna przekąska… z botwinką, kaszanką, pesto z natki marchewki, jajkami ala nitamago…

Wczoraj kupiłem szparagi. Była promocja, niska cena, a że je lubię więc kupiłem. Jadąc do domu zastanawiałem się co z nimi zrobić. Postanowiłem, że po przyjeździe będzie przegląd lodówki i wtedy coś wymyślę. Tak też zrobiłem. A to co pojawiło się na talerzu nazwałem „Przesadzonymi szparagami”… bo chyba trochę przesadziłem, ale chyba było warto… przepis będzie dziś na blogu…

Często fantazjuję w kuchni. Szczerze mówiąc jedne pomysły są  fajne inne okazują się takie sobie. Czasami mam ochotę powtórzyć te dobre i pojawia się problem… zaraz, zaraz jak ja to wtedy robiłem. Ten blog jest dla mnie ważny i pomocny. Wreszcie jest szansa, że będę mógł coś powtórzyć. Blog zmusza mnie do zapisywania tego co robiłem w kuchni… A do tego by ten blog powstał zmotywowała mnie Basia, której jeszcze za to nie podziękowałem – więc teraz nadrabiam. Dzięki!

A teraz przechodzę do tego co zrobiłem i do czego Was namawiam. Podaję przepis na gotowane szparagi podane na lekko podsmażonej botwince z pepperoni i czosnkiem, z zapiekanym pieczywem pełnoziarnistym z kaszanką z pesto z natki marchewki, z jajkami ala nitamago…

Wszystko musimy robić równocześnie by w jednym momencie wszystko ułożyć na talerzu.

Przepis na kaszankę z zapiekanym pieczywem pełnoziarnistym:

Składniki:

1dobra kaszanka, ja użyłem kaszanki z mangalicy
– 2 łyżki pesto z natki młodej marchewki, pepperoni, czosnku, słonecznika, oliwy – przepis podam w osobnym wpisie. Wy możecie użyć podobnego pesto… najlepiej samodzielnie zrobionego. Jeśli użyjecie dużo słonecznika to bardzo dobrze, kaszanka tylko na tym zyska
– 2 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego

Przygotowanie:
  1. Od kromek pieczywa tostowego odetnij brzegi. Kromki rozwałkuj, a kiedy juz to zrobisz przełóż do foremek na muffiny. Uważaj by pieczywa nie porozrywać. Włóż do nagrzanego do 190 st.C piekarnika na maksymalnie 10 minut.
  2. Na rozgrzaną patelnię daj wie łyżki pesto z natki marchewki. Jak tylko „złapie” temperaturę dodaj pociętej w plastry kaszanki gryczanej. Całość mieszaj drewnianą łopatką do momentu gdy kaszanka się rozpadnie i uzyskasz jednolitą masę.
  3. Do wyjętych z piekarnika form z pieczywa dodaj kaszankę z pesto i wsadź ponownie do piekarnika na maksymalnie 5 minut.
  4. W trakcie gotowania odszumuj (zbierz pojawiającą się pianę).
  5. Zdejmij z palnika. Spróbuj i dosól do smaku.
Przepis na botwinkę z pepperoni i czosnkiem.

Składniki:

– 1 pęczek botwinki
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 pepperoni
– 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju
1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka miodu
– sól

Przygotowanie:
  1. Botwinkę umyj, buraczki obierz i pokrój w cienkie talarki. Liście pokrój „na grubo”. Czosnek i pepperoni pokrój w cienkie talarki.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę lub olej, sos sojowy i miód. Gdy tylko uzyskasz jednolity sos dodaj czosnek i pepperoni. Po dwóch trzech minutach dodaj pociętą botwinkę. Mieszaj na patelni do pięciu minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika. Nie bój się, że ci może wystygnąć. Nawet na letnio smakuje super.
  3. Spróbuj. Jak uznasz, że trzeba dosolić – zrób to.
Przepis na szparagi:

Składniki:

– 5 zielonych szparagów
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– cienki szczypior

Przygotowanie:
  1. Szparagi obierz z twardych włókien.
  2. Szparagi zwiąż szczypiorkiem i włóż do garnka z wodą, tak aby główki wystawały nad powierzchnię. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Gotuj szparagi maksymalnie 5 minut.
Przepis na jajka ala nitamago:

Mój przepis na te jajka podam w osobnym wpisie. Wy możecie wykorzystać swój, albo zamiast nich podać jajka w koszulce lub sadzone.

No i teraz pozostała już sama przyjemność… wykończenie dania:

Na talerz połóż podsmażoną botwinkę. Na botwinkę ugotowane szparagi. Obok szparagów połóż zapieczoną w pieczywie kaszankę z pesto. Po drugiej stronie szparagów połóż jajka, które możesz jeszcze posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Podpowiedź:
  • Jak będziesz zapiekać pieczywo to możesz zapiec 4 kromki lub 5. Dlaczego? Na pewno kaszanki będzie więcej niż na dwie foremki pieczywa. Uwierz, że samo pieczywo zapieczone z taką kaszanką smakuje wybornie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.