Keks z bakaliami i pikantną kiełbasą z chutney-em bakaliowo-pomidorowym
Jest to kolejny przepis dla tych, którzy szukają czegoś nowego i nietypowego. Chcę Wam zaproponować zrobienie keksa z bakaliami, pikantną kiełbasą i serem cheddar…
Składniki na keks:
- 100g pikantnej kiełbasy (może być pieprzowa, może być chorizo)
- 100g bakalii
- 4 jajka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka mielonej pepperoni
- 50ml oliwy lub dobrego oleju
- 75g żółtego sera
- 100ml piwa
- 200g mąki
- 8g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Kiełbasę i bakalie pokrój na małe kawałki. Krótko podsmaż na patelni – bez tłuszczu i dosłownie kilka minut. Odsącz. ,
- Ser pokrój w drobną kostkę o boku około 1cm.
- Do rozbitych jajek dodaj musztardę i ostrą paprykę. Dobrze ubij.
- Do ubitych z musztardą i papryką jajek dodaj oliwę i piwo. Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Teraz dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj.
- Do ciasta dodaj teraz odsączoną kiełbasę z bakaliami i ser. Jeszce raz wszystko wymieszaj.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenie. Przełóż ciasto i piecz 15 minut w nagrzanym do 180st.C piekarniku. Następnie zmniejsz temperaturę do 150st.C i piecz jeszcze przez około 40 minut. Sprawdź patyczkiem czy keks jest dobrze upieczony.
- Keks wyjmij z piekarnika i wystudź.
W międzyczasie lub wcześniej zrób chutney bakaliowo-pomidorowy…
Składniki na chutney bakaliowo-pomidorowy:
- 100g bakalii
- 1 mała czerwona cebula
- 80g przecieru pomidorowego
- 100ml soku pomidorowego
- 30g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- szczypta mielonej kolendry
- szczypta mielonego anyżu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bakalie pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj na „małym ogniu” przez około 15 minut. Następnie wszystko rozdrobnij blenderem. Wystudź. Dopraw do smaku.
I teraz masz już wszystko. Wystudzony keks pokrój w poprzek. Podawaj z chutney-em. Czy jedliście już coś podobnego? Jeśli tak to wiecie jak to smakuje. Jeśli nie, to czeka Was ciekawa przygoda kulinarna, którą bardzo polecam…
Podpowiedź:
- Jeśli nie lubisz ostrych potraw możesz użyć zwykłej kiełbasy.